Pokvarjena klima

Za zagotavljanje vedno svežega in ustrezno ogretega oziroma ohlajenega zraka v vašem domu poskrbi rekuperacija oziroma prezračevanje z rekuperacijo. Rekuperacija zraka je v bistvu sistem prezračevanja, ki lahko skrbi za nenehno prezračevanje celotnega objekta ali le enega od njegovih delov, in je priporočljiv tako v novogradnjah kot obstoječih zgradbah, kjer se pojavljajo težave s prekomernim nabiranjem vlage, plesnijo … In seveda povsod tam, kjer zaradi klasičnih načinov prezračevanja ne želite izgubljati dragocene energije in s tem povezanih stroškov.

Vse prednosti, ki jih prinaša rekuperacija zraka

Prezračevanje z rekuperacijo je vrhunski sistem, ki vam omogoča, da imate v svojem domu, poslovnem ali katerem koli drugem objektu ves čas svež in čist zrak, ta pa je poleg vsega še ustrezno ohlajen oziroma ogret. Med največje prednosti, ki jih prinaša prezračevanje z rekuperacijo, tako spada konstantna temperatura tako imenovanega vhodnega zraka, torej tistega zraka, ki iz zunanjosti pride v notranjost vašega objekta in s tem ne znižuje ali zvišuje želene temperature zraka v notranjosti. Poleg nenehne prezračenosti vseh prostorov pa boste poskrbeli tudi za vedno čist zrak.

S pomočjo rekuperacije boste prihranili kar nekaj energije. Kako? Če želimo zračiti svoj dom, navadno v ta namen odpremo okna in vrata, a žal s tem ‘poskrbimo’ tudi za izgube dragocene energije. Pozimi z odpiranjem oken izgubimo veliko toplote, ki jo moramo potem nadomestiti z dodatnim ogrevanjem, poleti pa obratno – ko odpiramo okna klimatiziranega prostora, vanj spustimo toplejši zrak in optimalno temperaturno ravnovesje je porušeno. Če ga želimo spet doseči, je potrebno kar nekaj energije, ki jo za delovanje zahtevajo naprave za ogrevanje ali ohlajanje. Na takšen način  se prezračevanje z rekuperacijo izkaže za vrhunsko rešitev, saj znatno znižuje potrebe po ogrevanju in hlajenju, s tem pa poskrbi tudi za vaše nižje stroške.

Če vas zanima rekuperacija, cena ne bi smela biti prvi pogoj. A ob podatku, da se vam začetna investicija povrne že v nekaj letih, boste zagotovo zastrigli z ušesi. Več o cenah pa v nadaljevanju. Na tem mestu bi radi poudarili, da je rekuperacija zraka odlična tudi za ohranjanje vašega zdravja. S tem, ko skrbi za nenehno kroženje zraka, zmanjšuje možnost za nabiranje vlage in plesni, ker vam za prezračevanje ne bo več treba odpirati oken, pa preprečite tudi uhajanje cvetnega prahu in drugih alergenov v notranjost objekta. Temu bodo hvaležni zlasti alergiki in vsi z občutljivimi dihali.

Lahko bi dejali, da prezračevanje z rekuperacijo skrbi za res visoko raven bivalnega udobja. To pomeni, da bo zrak v vašem domu vedno čist – tudi, če vas ne bo doma in ne bo nihče prezračeval s pomočjo odpiranja oken. Takšen način prezračevanja bo pripomogel k vašemu boljšemu počutju, kar se bo poznalo tudi na vaši produktivnosti. Ne pozabimo na varnostni vidik prezračevanja z rekuperacijo, saj so odprta okna in vrata lahko mamljiva za morebitne mimoidoče nepridiprave.

Kako deluje prezračevanje z rekuperacijo

Če vas zanima rekuperacija (cena je navedena v naši spletni trgovini), je dobro poznati vsaj osnove njenega delovanja. Rekuperator deluje tako, da v notranje prostore dovaja svež zrak iz zunanjosti, hkrati pa skrbi za odvajanje odpadnega zraka iz notranjosti. Pri tem je ključno razumevanje, da rekuperacija izkorišča energijo odpadnega zraka na način, da njegovo toploto preda zraku, ki prihaja iz zunanjosti. Temperatura zraka v notranjosti se tako ne spreminja, ampak jo svež zrak prevzema od tistega zraka, ki bi se ga radi znebili. Rekuperator ima v ta namen izmenjevalnik zraka, filter in ventilatorje ter druge sestavne dele sistema, ki v bistvu nenehno skrbi za izmenjavo zraka, le da zraku iz notranjosti odvzame energijo (toploto) ter jo preda zraku, ki pride od zunaj. Poleti pa skrbi, da toplota ne vdira v notranjost, ampak zrak iz zunanjosti ohladi s tisto energijo, ki jo prevzame od znotraj. To bi lahko poimenovali tudi proces vračanja energije v stavbo.

Centralno in lokalno prezračevanje z rekuperacijo

Pri rekuperaciji poznamo dva sistema. Centralni je namenjen zlasti novogradnjam in tam, kjer je njegova vgradnja sploh mogoča. Deluje na osnovi izmenjave zraka v vseh prostorih in skrbi za optimalno bivalno udobje v vsej hiši, stanovanju ali večjem objektu. Mogoča pa je tudi lokalna rekuperacija zraka, ki se lahko namesti v izbrane prostore. Takšen rekuperator je cenovno dostopnejši in se ga načeloma vgrajuje tam, kjer možnosti centralnega prezračevanja v bistvu ni. Če torej prenavljate ali rešujete težavo s prezračenostjo določenega prostora ali nekaj njih, potem je lokalna rekuperacija dobra odločitev.

Rekuperacija – cena in možnost pridobitve nepovratnih sredstev

Cena prezračevanja z rekuperacijo je odvisna od več dejavnikov, na primer že od same vrste sistema, ki je lahko centralni ali lokalni. Rekuperatorji se med seboj razlikujejo tudi po sestavnih delih, izkoristkih pri prenosu toplote, moči, zmogljivosti, možnosti raznih nastavitev … Zato vam le težko podamo konkreten cenik. Predlagamo, da si cene rekuperatorjev ogledate kar pri posameznih izdelkih v naši spletni trgovini. Velja pa seveda poudariti tudi, da imate možnost koriščenja nepovratnih sredstev, saj rekuperatorji veljajo za sisteme, ki pripomorejo k ohranjanju energije ter varovanju okolja. Pozanimajte se o pogojih pridobitve sredstev.

Prepričani smo, da je prezračevanje z rekuperacijo vrhunska odločitev, ki je ne boste obžalovali. Pred samo odločitvijo pa seveda svetujemo, da se o vseh možnostih pozanimate pri izkušenih strokovnjakih, ki vam bodo znali utemeljeno in jasno predstaviti, katera rešitev bi bila za vas najustreznejša. Stopite v stik z nami in z veseljem vam bomo pomagali!

Delite ta članek: